Consells de seguretat per la pràctica de raquetes de neu

Les sortides amb raquetes de neu són aptes per a tota la família i poden semblar molt senzilles. Però quan t’endinses dins la muntanya, sempre s’ha d’anar preparat pel que pugui passar. Porta un bon equipament i, si pot ser, comparteix la sortida amb un guia de muntanya.

Tot i que la majoria de consells de seguretat per la pràctica de l’esquí de muntanya que us donàvem en anteriors articles són vàlids per la resta d’activitats, no està de més fer un repàs dels fonaments sobre alpinisme i prevenció d’accidents per a gaudir al màxim de la temporada d’hivern!

 

Què he de fer abans de sortir de casa?

 

Consultar la predicció meteorològica i el Butlletí de Perill d’Allaus

Com ja hem dit en més d’una ocasió, el temps a la muntanya pot ser realment imprevisible. Abans de sortir de casa, consulteu les dades del Butlletí de Perill d’Allaus (BPA). Recordeu que les allaus només es donen en pendents entre els 30º i els 60º d’inclinació.

 

Practicar les tècniques d’autodetenció

Conèixer les tècniques d’autodetenció no és suficient. Abans de començar la marxa, es recomana a tots els participants invertir una estona a practicar-les, ja que poden salvar-nos inclús en pendents nevades de dificultat baixa on acostumem a anar desencordats.

També és convenient que, a part de l’organitzador o el monitor, la resta de participants també es puguin familiaritzar amb els protocols de recerca de víctimes d’allaus per evitar patir un accident o disminuir les conseqüències d’aquest.

 

Planificar la ruta segons les capacitats del grup

A l’hora de planificar la ruta amb les raquetes de neu, s’ha de tenir en compte les capacitats físiques i tècniques del grup. Traceu l’itinerari per punts i penseu quines localitzacions poden tenir més acumulació de neu o en quins entorns serà més susceptible patir una allau. Si necessites ajuda, pots descarregar tracks de rutes i circuits verificats al nostre web.

 

Portar material adequat per l’activitat

A més de comprar o llogar raquetes de neu per a practicar l’activitat, hem de pensar en tots els factors meteorològics que puguin complicar-nos la jornada. Agafa crema protectora, ulleres de sol i roba d’abrigar. Per altra banda, un bàsic: el material de seguretat. Porta un DVA o ARVA (detector de víctimes d’allaus), una pala i una sonda.

Tingues en compte que les temperatures baixes poden afectar els aparells electrònics. Intenta portar un mapa i una brúixola, per si de cas et quedes sense bateria o senyal.

 

Què he de fer durant la marxa amb raquetes de neu?

 

Optar per circuits senyalitzats i buscar punts de referència

És essencial que mantingueu el contacte amb el grup durant tota la sortida. Però també que estigueu alerta sobre senyalitzacions que us aneu trobant pel camí. Moltes d’elles poden indicar risc d’allaus i cal parar atenció. Sobretot, no perdre de vista als més menuts que ens acompanyen.

 

Extremar la precaució en terrenys inclinats

La principal causa d’accidents amb raquetes de neu són les caigudes en pendents nevats de dificultat moderada. Procureu clavar bé el grampó de la raqueta en terrenys de gel o neu dura, ja que patir accidents sobre aquest últim cas és molt més comú del que creieu.

Si us trobeu sobre una zona inestable, manteniu la distància per a no atrapar a més d’una persona del grup i lligueu-vos bé la jaqueta, ja que per estrany que us pugui semblar, augmenta les possibilitats de supervivència en cas de quedar penjats. Parlem de situacions extremes que no són les més comunes al practicar aquest esport, així i tot, si us trobeu en alerta podeu trucar al 112 o utilitzar l’app my 112.

Esperem que aquests consells us serveixin d’ajuda. Ara que teniu tota la informació necessària per practicar l’activitat amb seguretat, només us fa falta llogar les raquetes de neu a Snowlockers i començar a gaudir de la natura al vostre aire. I el més important… sense contacte i lluny d’aglomeracions.

 

Viu, explora, comparteix. La muntanya t’espera dins les nostres guixetes!

Material-hivern
Xarxes-socials
SnowLockers
Lloguer de material d'hivern