Consells de seguretat per la pràctica de l’esquí de muntanya

Sens dubte, aquest serà un hivern atípic que obre tot un món de noves possibilitats per explorar la muntanya sense límits, i on l’esquí de muntanya resulta ser una activitat ideal per practicar al teu aire, gaudint de la neu sense patir les habituals aglomeracions de les pistes d’esquí.

No obstant això, la pràctica d’aquesta activitat en plena natura requereix tenir en compte una sèrie de precaucions i mesures de seguretat per evitar riscos innecessaris. T’ho expliquem tot seguit.

Què he de fer abans de sortir de casa?

 

Revisar el Butlletí de Perill d’Allaus

Abans de sortir de casa és important revisar el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) i consultar la predicció meteorològica. Tenir coneixement dels valors de les temperatures, les ratxes del vent i l’evolució de la pluja, ens permetrà anar equipats en condicions i estalviar-nos més d’un ensurt enmig de la natura. Sobretot, no us la jugueu si les prediccions no són bones. Ja tindreu temps per sortir en una nova ocasió.

 

Planificar la durada de la sortida

Quan practiques una activitat que t’agrada, sembla que el temps no passi. Però la realitat és que pot passar més ràpidament que mai. És per aquest motiu que, si et trobes envoltat de naturalesa salvatge, cal tenir sempre un pla d’actuació. Abans de sortir de casa, informeu-vos i prepareu-vos.

Planifiqueu bé la sortida amb un mapa i fixeu l’hora de tornada. Nosaltres us proposem diverses rutes i circuits per la pràctica de l’esquí de muntanya en diferents ubicacions i tenint en compte el vostre nivell. A més de veure la informació detallada, podeu descarregar-vos el track per fer-ne seguiment i evitar sortir-vos del camí marcat.

Cal que recordeu també que, amb el fred, les bateries dels telèfons es descarreguen amb més rapidesa i que, en aquests mesos de l’any, enfosqueix abans. De manera que, si no voleu acabar passant la nit al ras sols i desconnectats, aneu sempre acompanyats o deixeu constància de la vostra sortida.

 

Portar material adequat per l’activitat

La pràctica d’activitats de neu fora pistes pot ser realment imprevisible. Per això, a més de comprar o llogar esquís de muntanya en bones condicions, es recomana portar sempre material de seguretat bàsic com un DVA o ARVA (detector de víctimes d’allaus), una pala i una sonda. Tampoc està de més fer-se amb un frontal. Perquè, com bé diuen, val més prevenir que guarir.

Què he de fer durant la marxa?

 

No allunyar-te del grup

La vida és millor compartir-la. Planifiqueu la sortida en grup i no perdeu mai el contacte entre vosaltres durant la marxa. Deixeu un espai entre els companys i feu parades en zones segures de tant en tant per a recuperar forces.

 

Respectar les senyalitzacions

Si no teniu més remei que creuar una zona senyalitzada com a perillosa, i no us acompanya un guia de muntanya que us pugui donar indicacions, passeu sempre pel punt més alt. Abans, però, descordeu-vos les corretges dels esquís i traieu-vos les dragoneres dels pals.

 

Localitzar una ruta d’escapament i un punt de referència

Els senyals que anirem trobant al llarg de la marxa també poden indicar inestabilitat a causa de plaques de vent, esquerdes, sota cornises, soroll de wumpf, trajectòries d’allaus, etc.

És molt important que mirem al nostre voltant per a poder localitzar sempre una ruta d’escapament durant la progressió de la ruta, tant en el descens com en l’ascens. Tanmateix, tenir un punt de referència en el recorregut ens ajudarà a orientar-nos en el cas de ser necessari. En cas d’emergència, truqueu al 112 o utilitzeu l’app my 112.

 

Mantenir-te actiu

El vent i la neu dificulten la visibilitat i accentuen la sensació tèrmica de fred. No deixeu de caminar i interactueu amb el grup tot el que pugueu. Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics. Què no decaiguin les forces!

Esperem que aquests consells us serveixin d’ajuda. Ara que teniu tota la informació necessària per practicar l’esquí de muntanya amb seguretat, només us fa falta llogar material d’hivern a Snowlockers i començar a gaudir de la natura al vostre aire. I el més important… sense contacte i lluny d’aglomeracions.

 

Viu, explora, comparteix. La muntanya t’espera dins les nostres guixetes!
Material-hivern
Xarxes-socials
SnowLockers
Lloguer de material d'hivern